”Tøris kan give svære skader, hvis man får det på bar hud. Derfor har vi ud fra et arbejdsmiljømæssigt sikkerhedshensyn valgt at få RoboTool til at konstruere en robotcelle, hvor tørisen, der ligger i plasticposer, pakkes helt uden kontakt med menneskehænder. At det så samtidig er en effektivitetsforbedring, gør jo ikke noget,” forklarer projektleder Lars Møller, Linde Gas.

Effektiv og sikker pakning af tøris på trang plads

Med en temperatur på minus 78 grader eller lavere er tøris ikke noget, der skal håndteres manuelt. Det står helt klart hos Linde Gas, en af Nordeuropas største producenter af produktet, der bruges i tonsvis i industri over hele verden.

”Tøris kan give svære skader, hvis man får det på bar hud. Derfor har vi ud fra et arbejdsmiljømæssigt sikkerhedshensyn valgt at få RoboTool til at konstruere en robotcelle, hvor tørisen, der ligger i plasticposer, pakkes helt uden kontakt med menneskehænder. At det så samtidig er en effektivitetsforbedring, gør jo ikke noget,” forklarer projektleder Lars Møller, Linde Gas. Han fortsætter:

”Vi har tidligere fået konstrueret en robotcelle til pakning hos RoboTool. Det har kørt rigtigt godt, helt uden børnesygdomme. Så det var oplagt at købe et anlæg mere fra Vejen, så vi ved, at det fungerer fra dag ét.”

Løftebord og specialgriber sikrer fuld emballage

Til robotcellen til pakning af tøris har RoboTool konstrueret en speciel løftefunktion på rullebåndet. Den samarbejder med en specialbygget griber, der sikrer, at der ikke går hul på poserne under pakning. Det forebygger på en gang arbejdsulykker og at kunden modtager en tom pose. Tøris smelter nemlig ved at blive til gas, der forsvinder op i den blå luft. Det kaldes sublimation, dvs. uden at væske er en mellemtilstand.

På pakkeanlægget kører posen med tøris derfor forbi en fotocelle, som aktiverer en pneumatisk konstrueret løftemekanisme med særligt designede ”fingre”. Fingrene passer perfekt ind i griberens konstruktion, så denne får fat under posen og emballagen forbliver intakt. Posen løftes over i en særlig isoleret container på størrelse med en europalle og stables i et særligt mønster. Efter pose nr. 100 lukkes containeren sikkert og køres med en truck i køleanlæg, hvor den venter på sin destination som kan være fx et slagteri eller en medicinalproducent.

Sikkerhed trods pladsmangel

”Pladsen til anlægget var meget trang, fordi der var tale om en udbygning af Linde Gas’ eksisterende produktionskapacitet. Vi skulle også finde rum til at en truck for kan hente de færdigpakkede containere. Samtidig var vi naturligvis meget opmærksomme på at overholde de korrekte sikkerhedsafstande til mekaniske dele. Men ved hjælp af udmålinger og 3D-tegninger fandt vi en løsning, som både er effektiv og sikker,” forklarer Kurt Jønsson, projektleder hos RoboTool. Lars Møller er enig:

”RoboTool har været rigtigt gode til sparring undervejs. Så vi er nået i mål med et anlæg, hvor alle vores ønsker er opfyldt. Der er ikke meget plads, men det lykkedes alligevel,” slutter han.

Fra industri til rensning af statuer

Tøris bruges til mange ting i industrien: Fra effektiv nedfrysning af fødevarer uden efterfølgende vand i emballagen – deraf navnet tøris – til nedfrysning af rør før reparation. Det bruges også i medicinalindustrien til nedkøling af vacciner under transport og til forskning. For ikke at tale om til giftfri ukrudtsbekæmpelse, til tågeeffekt i film og til rensning af kobberstatuer.

Til robotcellen til pakning af tøris har RoboTool konstrueret en speciel løftefunktion på rullebåndet.

Fotos: Lars Møller

Fakta om Tøris

Tøris er CO2 i fast form. Det fremstilles ved at reducere tryk og temperatur på flydende CO2 på en kontrolleret måde. Dette giver en ren, hvid CO2 sne. Denne sne kan anvendes som den er, eller den kan komprimeres under højt tryk til blokke, skiver, pellets (1,7-3 mm) eller nuggets (12-16 mm). Tøris fra Linde Gas er produceret af CO2 hentet fra andre virksomheder, der har et overskud af gassen, hvilket hjælper med at beskytte klimaet. Video: Bliv klogere på tøris

Fakta om Linde

Linde er en globalt ledende industriel gas- og ingeniørvirksomhed med et salg i 2020 på € 24 milliarder. Linde betjener en række brancher, herunder kemi & raffinering, fødevarer, elektronik, life science & biotech, healthcare, produktion og primære metaller. Lindes industrielle gasser bruges i utallige applikationer, fra livreddende ilt til hospitaler til højrene specialgasser til elektronikfremstilling, brint til rent brændstof og meget mere. Linde leverer også avancerede procesløsninger til støtte for kundernes ekspansion, effektivitetsforbedringer og reduktion af emissioner. Se mere på www.linde-gas.dk.

Fakta om RoboTool – innovativ automation for dansk industri siden 1997

RoboTool A/S fremstiller, tester og opstiller effektive og velfungerende robotceller i alle former for produktionsmiljø. Virksomheden har siden 1997 udviklet og fremstillet innovative robotbaserede løsninger på selv de sværeste udfordringer fra områder som metal og industri, træ og plast samt food og pharma.

RoboTool har leveret mere end 200 turnkey-anlæg til både små og mellemstore virksomheder samt til Danmarks største koncerner som Arla, Orkla, Chr. Hansen, GKN, Danfoss, Danish Crown, Kelsen, Royal Unibrew, Danæg og Ocean Prawn. De solide løsninger er primært baseret på robotter fra nogle af verdens førende producenter af industrirobotter, hovedsagelig ABB. RoboTool har hovedkvarter i Vejen.