De lamelbaserede akustikpaneler anvendes af både private, skoler, kontorer m.v. til lyddæmpning. Panelernes kombination af lamelstruktur og akustisk polyesterfilt deler lydbølgerne og absorberer dem, når de rammer panelet. Det betyder, at lyden ikke reflekteres tilbage i rummet, men absorberes i panelet. Foto: Maja Lykke Seidelin
Kæmpegriber forhindrer kaos-mikaado i akustikpanelerne
Fog & Venø A/S, en af verdens største producenter af lamelbaserede akustikpaneler, har taget et nyt, stort skridt mod automatisering af sin produktionsproces. En specialbygget robotcelle fra RoboTool øger virksomhedens effektivitet og sparer samtidig de ansatte for det monotone arbejde med at håndtere lange bundter af livlige lister manuelt.
”Anlægget fra RoboTool har ført til en betydelig forbedring af produktionsprocessen og et bedre og mere effektivt arbejdsmiljø. Økonomisk giver det helt sikkert gevinst: at vi sparer på timerne,” fortæller maskin- og projektansvarlig Martin Bärtel fra Fog & Venø.
2,5 meter bred griber og levende lister
Robotcellen, som RoboTool har udviklet, er 20 x 12 meter og fylder godt i hallen. Den 2,5 meter lange specialbyggede griber har fingre, der holder styr på listerne, indtil de skal palleteres. Den vejer næsten 500 kg.
De smalle trælister på 10 x 24 x 3600 mm køres frem i stabler på op til 90 direkte fra opskæring på to save. Listerne skal palleteres omhyggeligt, inden de fragtes ind i næste produktionshal, hvor de stiftes på filt og bliver til fx prisbelønnede BY Venø lydpaneler.
Ved hjælp af et avanceret rullebanesystem og en kraftig griber kan den nye robot håndtere listerne, der er stablet i bundter af 9 x10.
”En af de største udfordringer var at sikre, at listerne blev korrekt palleteret, da de let blive uordentligt placeret på grund af deres format. Det er løst gennem omhyggelig programmering og tilpasning af griberen,” fortæller Ingolf Sveidahl, senior project manager, RoboTool.
Robotten registrerer selv bredden på panelerne og vælger den korrekte palle til afsætning. Når en palle er fuld, skifter robotten automatisk til en ny, hvilket sparer yderligere tid og manuel indsats.
Ingen slinger i valsen
“Jeg er meget tilfreds. Vi har haft et fantastisk godt samarbejde med RoboTool, der har været yderst professionelle. De har overholdt alle deadlines uden slinger i valsen. Der var ikke en gang startbøvl. Cellen var køreklar, da den blev sat op og har arbejdet lige siden,” fortsætter Martin Bärtel.
”Vi frygtede, at vi kom til at samle de pinde op mange gange, før det lykkedes. Listerne er meget levende, fordi de er smalle og lange. Men vi fandt en god kombination af programmering og den særlige konstruktion af griberen fingre, som trækkes ind, når listerne palleteres. Så vi undgår heldigvis det store mikado-kaos,” slutter Ingolf Sveidahl.
Til robotcellen til pakning af tøris har RoboTool konstrueret en speciel løftefunktion på rullebåndet.
Foto: Maja Lykke Seidelin
Fakta om Fog & Venø
FOG & VENØ A/S er en dansk, familieejet virksomhed, der er en af verdens største indenfor væg- og loftpaneler af høj kvalitet med akustiske egenskaber. Udvikling, salg og produktion foregår i Aulum i Midtjylland.
De lamelbaserede akustikpaneler anvendes af både private, skoler, kontorer m.v. til lyddæmpning. Panelernes kombination af lamelstruktur og dakustisk polyesterfilt deler lydbølgerne og absorberer dem, når de rammer panelet. Det betyder, at lyden ikke reflekteres tilbage i rummet, men absorberes i panelet.
Fakta om RoboTool – innovativ automation for dansk industri siden 1997
RoboTool A/S fremstiller, tester og opstiller effektive og velfungerende robotceller i alle former for produktionsmiljø. Virksomheden har siden 1997 udviklet og fremstillet innovative robotbaserede løsninger på selv de sværeste udfordringer fra områder som metal og industri, træ og plast samt food og pharma.
RoboTool har leveret mere end 250 turnkey-anlæg til både små og mellemstore virksomheder samt til Danmarks største koncerner som Arla, Orkla, Chr. Hansen, Moveero, Danfoss, Danish Crown, Kelsen, Royal Unibrew, Danæg og Ocean Prawns. De solide løsninger er primært baseret på robotter fra nogle af verdens førende producenter af industrirobotter. RoboTool har hovedkvarter i Vejen.