RoboTool gjorde bygningsprofil-producent smartere

Robotanlæg giver fleksibilitet i produktion af vandnæser og murkroner

”Nu kan vi producere mindre serier bygningsprofiler og selv omstille anlægget løbende til bukning og stabling af tyndpladeprofiler i nye mål og tykkelser. Det gør os mere fleksible.”

Det fortæller adm. dir. Ib Floutrup fra JUAL A/S, som hvert år producerer over fire millioner meter bygningsprofiler som murkroner, vindskeder, vandnæser, skotrender og tagfod – tilbehør til tage og facader til byggeindustrien i store dele af Europa.

Produktionen i Juelsminde i Østjylland er netop blevet fornyet med et fuldautomatiseret robotanlæg fra RoboTool. Anlægget betjener en bukkemaskine ved hjælp af to Motoman robotter med specialfremstillede gribere, der fungerer både mekanisk og som vakuumgriber med sugekopper. I anlægget er også integreret med en folieringsmaskine og en etiketteprinter.

Trygt arbejdsmiljø

JUALs nye robotanlæg er overordnet designet til at betjene en Amada kantpresse, der bukker bygningsprofilerne. Anlæggets ene robot har en griber, der fungerer både med vakuum sugekop og mekanisk. Robotten bruger først sugekop-griberen til at hente klippede plader fra fikstur til mellemstation. Så flytter den med sin mekaniske funktion 25 færdigbukkede og stablede emner ad gangen fra stablestation til europalle. Til sidst kommer sugekopperne igen i funktion, når den henter alustrøer, der lægges imellem stablede lag emner på europallen.

Robot nummer to håndterer selve kantpressen fra råemne til færdigbukket emne. Robotcellen er fuldautomatisk og passer sig selv bag afskærmning, mens der køres produktion. Det sikrer et trygt arbejdsmiljø. Tilførsel af råemner og strøer i specielt designede holdere og frakørsel af paller med stablede, bukkede emner foregår manuelt.

Udnytter robotter fuldt ud

”RoboTools dygtige programmører har givet os en brugervenlig programmeringsflade, hvor vi selv kan ændre både bukkeprogram og stableprogram, hvis vi skal have andre mål eller pladetykkelse. Som specialister i gribere har de stor erfaring i at bygge anlæg til svære opgaver. De forstår at udnytte robotterne fuldt ud på en innovativ og effektiv måde,” fortæller Ib Floutrup. Han fortsætter:

”Undervejs i processen har vi fået god sparring i, hvad, der kan lade sig gøre og ikke lade sig gøre, på en løsningsorienteret måde. Man kan jo ikke beskrive alt helt fra starten. Men når der var ting, vi ikke havde forudset, fandt RoboTool hurtigt nogle simple løsninger ud fra, hvad robotten allerede kan, så det ikke kræver nyt materiel. De har virkelig performet – også på projektstyringen.”

Samarbejdet med RoboTool har givet JUAL blod på tanden i forhold til den løbende proces med at automatisere alle virksomhedens arbejdsgange. Derfor er ledelsen allerede i gang med forprojekt på endnu et specialbygget anlæg. Denne gang et vandstråleskæringsanlæg, som skal designes af RoboTool allerede i år.

JUAL i Østjylland er netop blevet fornyet med et fuldautomatiseret anlæg fra RoboTool med to robotter med specialfremstillede gribere, der fungerer både mekanisk og som vakuumgriber med sugekopper..

Fakta om JUAL A/S

JUAL A/S producerer tilbehør til tage og facader til byggeindustrien i Danmark og store dele af Europa. Standardsortimentet er bredt og suppleres med specialprodukter i store mængder. Produkterne monteres af blandt andre tagdækkere og tømrere. Virksomheden har 150 ansatte i Østjylland og 70 ansatte i et søsterselskab, som producerer standardkomponenter til fabrikken i Danmark, nær Shanghai i Kina.

www.jual.dk

Se video om moderselskabet JUAL GROUP A/S her:

Fakta om RoboTool – innovativ automation for dansk industri siden 1997

RoboTool A/S fremstiller, tester og opstiller effektive og velfungerende robotceller i alle former for produktionsmiljø. Virksomheden har siden 1997 udviklet og fremstillet innovative robotbaserede løsninger på selv de sværeste udfordringer fra områder som metal og industri, træ og plast samt food og pharma.

RoboTool har leveret mere end 200 turnkey-anlæg til både små og mellemstore virksomheder samt til Danmarks største koncerner som Arla, Orkla, Chr. Hansen, GKN, Danfoss, Danish Crown, Kelsen, Royal Unibrew, Danæg og Ocean Prawn. De solide løsninger er primært baseret på robotter fra nogle af verdens førende producenter af industrirobotter, hovedsagelig ABB. RoboTool har hovedkvarter i Vejen.

http://www.robotool.dk